Sant Jordi – dan ljubavi i književnosti u Kataloniji u ozračju koronavirusa

27 Travanj 2020

Sant Jordi, koji se slavi 23. travnja, jedna je od najposjećenijih pučkih svečanosti u Kataloniji. Dan koji se od XV. stoljeća slavi kao dan ljubavi, a od 30-tih godina prošlog stoljeća i kao dan knjige, obično okuplja milijune ljudi na svim većim trgovima i ulicama Katalonije.

Legenda Svetog Juraja koji spašava princezu od strašnog zmaja je poznata, a ovaj svetac je zaštitnik Katalonije, kao i Engleske. Prema legendi, princeza Juraju u zahvalu poklanja ružu niklu iz zemlje natopljene zmajevom krvi. Danas, ruža se u Kataloniji poklanja kao simbol ljubavi, obično ukrašena s mašnom u bojama katalonske zastave.

Ovaj običaj, već sto godina isprepliće se s danom knjige, u čast i povodom obljetnice smrti dva velikana svjetske književnosti: Shakespeare (23. travnja) i Cervantes (22. travnja).

Nažalost, ove godine zbog epidemije koronovirusa, tradicionalno obilježavanje Dana Svetog Jurja u Kataloniji je izostalo. Nismo mogli posjetiti bezbrojne sajmove knjiga, na kojima pisci potpisuju knjige i održavaju prezentacije, glazbenici bogate ulice svojom glazbom, a prodavači ruža stoje na svakom uglu. Međutim, knjiga i ruža nisu ni u ovim prilikama izgubile protagonizam. Djeca su izrađivala ruže od papira i vješale ih na prozore, neke knjige su stigle poštom, a neke su se kupile digitalno. Službeni dan proslave je pomaknut za srpanj u nadi da će ga Katalonci imati priliku proslaviti kako nalaže običaj, u veselom i slavljeničkom ozračju na ulicama i trgovima.

Danas nam se to čini daleko i nezamislivo. Katalonija je, nakon Madrida, pokrajina koja je u Španjolskoj najteže pogođena pandemijom i krizne mjere su trenutno produžene do 9. svibnja. Prema podacima Katalonskog odjela za zdravstvo (Departament de Salut), 24. travnja je službena brojka umrlih od koronavirusa u Kataloniji dosegla tužnih 9.492. Broj preminulih ponovno je porastao otkad su 12. travnja radnici nekih ‘ne-esencijalnih’ privrednih sektora ponovno krenuli na posao. Teško je izračunati realni broj zaraženih i mrtvih, jer se testiranja za virus u velikom broju slučajeva ne obavljaju zbog kolapsa u javnom zdravstvu.

Dobra vijest je da djeca do trinaeste godine starosti, od nedjelje 26. travnja, nakon više od 40 dana stroge karantene mogu izaći u šetnju na sat vremena u pratnji roditelja i, naravno, s maskama. Međutim, parkovi i druženje s drugom djecom će još uvijek morati pričekati. U obiteljima poput naše će i to biti razlog frustraciji jer imamo kćer od osam godina i sina od četrnaest koji će morati ostati kod kuće. I škola će morati pričekati, u koju se nadamo vratiti barem tjedan-dva prije kraja školske godine. Nove opuštajuće mjere uvodit će se postepeno, a prema najavama za tjedan dana vjerojatno će biti moguće bavljenje sportom na otvorenom.  

Neizvjesnost je i dalje velika, mnoge obitelji tuguju za svojim bližnjima, utjecaj na gospodarstvo je ogroman bez obzira na državne pakete mjera, zdravstveni radnici-heroji gube snagu. Ipak, ne gubimo nadu. Vjerujemo da će ovome brzo doći kraj. Nadamo se da ćemo ovo ljeto moći zagrliti svoje drage, pokloniti jedni drugima knjige i ruže i konačno posjetiti grobove naših preminulih, koji umiru sami u bolnicama i staračkim domovima i koji se brzinski pokapaju sa samo tri člana obitelji.

Do nekih ljepših vremena i javljanja, šaljemo pozdrave Hrvatskoj iz Katalonije.

Piše: Mirela Domitrović

Pratite nas

Prijavite se na naš newsletter!

Entuzijazmom i profesionalnošću stvaramo pravi put u komunikaciji onih koji VODE, onih koji INSPIRIRAJU, onih koji su spremni biti USPJEŠNI.