Pripremite jednostavne recepte s crvenim mesom!

22 Srpanj 2015

U ovim toplim danima većina ljudi preferira jednostavan ručak koji neće oduzeti previše vremena za pripremu. Stoga, da bi proveli što manje vremena uz štednjak i pećnicu, na pripremu ljetnog ručka mislite nekoliko dana unaprijed. Ako ste u nedjelju za ručak radili klasičnu juhu i omiljeni komad crvenog mesa konzumirali uz kuhano povrće, ostatak lešo mesa iskoristite za ručak u ponedjeljak i pripremite uvijek osvježavajuću gazpacho juhu, kao predjelo i glavno jelo u jednom!

Utorak i srijeda neka budu rezervirani za specijalitete s mljevenim mesom pa uz malo mašte pripremite omiljeno povrće svih ukućana na drugačiji način.

U nastavku donosimo zanimljive recepte:

1. Gazpacho juha s lešo junetinom

Sastojci za 4 osobe

  • 400-500 g PIK junetine (lešo)
  • 4 paprike
  • 2 krastavca
  • 1 glavica luka
  • 4 veće rajčice
  • Maslinovo ulje, češnjak, začini i morska sol po želji
  • Par kriški kruha po želji

Očišćenu papriku, krastavac, luk i rajčicu narežite na kocke i usitnite u sjeckalici dodajući maslinovo ulje i začine po izboru te morsku sol. Za nadopunu teksture u dobivenu juhu dodajte kockice istog povrća i narezanu hladnu lešo junetinu. Uz ovakvu juhu servirajte kruh prepečen na maslinovom ulju u koji možete utrljati češnjak ili ljutu papriku.

 

2. Punjeno povrće

Sastojci za 4 osobe

  • 600 do 800 g PIK mljevenog mesa
  • 3 izdubljene tikvice
  • 2 izdubljena patlidžana
  • Maslinovo ulje po želji
  • Luk po želji
  • Morska sol, papar i mediteranski začini po želji
  • 1 jaje
  • Jušna žlica ribanog sira

Sinonim ljetnog ručka su i punjene paprike, ali zahvaljujući ovom receptu u vašoj će pećnici umjesto u loncu, zamirisati drugo punjeno ljetno povrće: tikvice i patlidžani. Izdubite sezonsko povrće i dobivenu smjesu pirjajte na malo maslinovog ulja i sitno sjeckanog luka. Dodajte mljeveno meso, morsku sol, papar i mediteranske začine te pirjajte dok se sve fino ne zgusne. Dobivenom smjesom napunite izdubljeno povrće i posložite u nauljenu posudu za pečenje. Po želji, napunjeno povrće možete preliti smjesom jaja i ribanog sira i sve skupa zapeći na 180 stupnjeva oko 45 minuta.

Ukoliko niste sve pojeli za ručak ovo jelo idealno je i hladno kao sutrašnji ručak uz salatu od matovilca i rikole ili lagana večera uz čašu bijelog vina.

Pratite nas

Prijavite se na naš newsletter!

Entuzijazmom i profesionalnošću stvaramo pravi put u komunikaciji onih koji VODE, onih koji INSPIRIRAJU, onih koji su spremni biti USPJEŠNI.