Predstavljen program manifestacije „ Fall for Sibelius“

09 Listopad 2015

U organizaciji Veleposlanstva Republike Finske u hotelu Esplanade Zagreb predstavljen program manifestacije „Fall for Sibelius“, kojim ovo Veleposlanstvo obilježava 150. obljetnicu rođenja poznatog finskog skladatelja Jeana Sibeliusa.

Pozdravnim govorom predstavljanje je otvorio Nj. E. Timo Rajakangas, veleposlanik Republike Finske u Hrvatskoj, a uz veleposlanika prisustvovali su: Josip Nalis, ravnatelj Koncertne direkcije Zagreb; Oliver Frljić, intendant HNK Ivana pl. Zajca, Ines Kovačić Drndić iz Maistra grupe; prof. Jasenka Ostojić, pročelnica odsjeka za dirigiranje, udaraljke i harfe Muzičke akademije i dirigentica zbora Cappella Odak te predstavnici hotela Esplanade i medija.

 Nj. E. Timo Rajakangas je ovom prilikom istaknuo:

Moram naglasiti kako je za mene najvredniji aspekt ovog programa upravo činjenica da je sam program ostvaren zahvaljujući suradnji sudionika iz Hrvatske i Finske. Naravno, mi Finci smatramo Sibeliusa nacionalnim blagom, međutim on je istovremeno nedvojbeno jedan od najznačajnijih skladatelja 20. stoljeća.

Zaista ne bi bilo moguće realizirati  Fall for Sibelius program bez dobre i bliske suradnje s našim partnerima u Hrvatskoj: Koncertnom direkcijom Zagreb, HNK Rijeka, Muzičkom akademijom u Zagrebu, Maistra grupom i hotelom  Esplanade. Osim toga moram se zahvaliti na podršci finskih tvrtki u Hrvatskoj koje su bile naši partneri u organizaciji  programa Fall for Sibelius: Moj Posao, Nokia, Kone, Patria, Fiskars i Valmet, kao i naši komunikacijski partner tvrtka IM&C.

Fall for Sibelius nije samo o Sibeliusu već i o finskoj glazbi i glazbenicima jer  glazba je medij koji približava ljude. Stoga se nadamo da će naš Fall for Sibelius program još više približiti naše dvije nacije. Mi vjerujemo u moć glazbe – kao što je i sam Sibelius rekao “Glazba počinje gdje završavaju mogućnosti jezika”.

Manifestacija Fall for Sibelius održat će se tijekom listopada i prosinca u Zagrebu, Rijeci i Rovinju, a sastoji se od pet koncerata na kojima će se predstaviti radovi ovog uspješnog skladatelja. Koncerti će se održati u Rovinju 9. listopada, Zagrebu 12. i 20. listopada i u Rijeci 10. i 27. listopada, a cilj im je povezati klasičnu i modernu glazbu Finske s Hrvatskom te prenijeti poruku o glazbi koja spaja države i narode. U programu će nastupiti jedan od najpoznatijih finskih miješanih zborova Dominante koji djeluje još od 1975. godine, a do sada su nastupali s mnogim finskim orkestrima kao što su Finnish National Opera, Finnish Radio Symphony Orchestra, Helsinki Philharmonia. Zatim finski simfonijski orkestar Lahti koji već dvadeset godina intenzivno izvodi Sibeliusova djela, što uključuje i svjetske premijere zvučnih zapisa, poput izvornih verzija Sibeliusove Pete simfonije, Violinskog koncerta i En sage kao i davno zaboravljene tonske pjesme Skogsrået (Šumska nimfa), te orkestar Riječke opere. U sklopu manifestacije „Fall for Sibelius“ održat će se i Gala večer sa Sibeliusom 14. listopada u hotelu Esplanade u Zagrebu na kojoj će biti predstavljene delicije inspirirane omiljenim gurmanskim jelima Jeana Sibeliusa i Tjedan Finske gastronomije u trajanju od 12. do 18. listopada.  Osim toga održati će se predavanje 14. listopada na temu zborski opus Jeana Sibeliusa te Finska zborska literatura i predavanje povodom 150. godišnjica rođenja Jeana Sibeliusa 8. prosinca na temu Simfonijske pjesme Jeana Sibeliusa u Muzičkoj akademiju u Zagrebu.

Pratite nas

Prijavite se na naš newsletter!

Entuzijazmom i profesionalnošću stvaramo pravi put u komunikaciji onih koji VODE, onih koji INSPIRIRAJU, onih koji su spremni biti USPJEŠNI.