Lažne vijesti

01 Srpanj 2020

Donedavno, tradicionalni su mediji imali glavnu ulogu informiranja i pružanja vijesti, a slušatelji i gledatelji mogli su se pouzdati i osloniti na točne informacije koje su dobijali putem zaslona, radijskih prijemnika ili kroz pisanu riječ. Danas se pak sve veći broj osoba oslanja na primanje informacija putem društvenih mreža, pri čemu vrlo rijetko provjeravaju vjerodostojnost informacija koje primaju putem zaslona.

Upitna vjerodostojnost informacija dovela je do pojave tako zvanih lažnih vijesti ili u engleskom jeziku - pojave fake news. Izraz fake news, koji je popularizirao američki predsjednik Donald Trump, privlači sve više pozornosti posljednjih par godina. Društvene mreže i online komunikacijski kanali općenito, imaju važnu ulogu u konstruiranju vijesti, kao i u njihovom širenju. Takvo što je istinito pogotovo u predizbornom periodu, u kojem se Hrvatska trenutno nalazi. Propaganda, teorije zavjere, afere i druge lažne vijesti uvijek su korišteni u medijima za drugu dobit kao što su politička dobit i manipulacija javnim mišljenjem. Osnovna namjera lažnih vijesti jest manipulacija publikom i navođenje na pogrešne zaključke o osobama, događajima ili pojavama o kojima se lažno izvještava i piše. Živimo u doba u kojem je informacija postala sredstvo za politički rat između desnog i lijevog i svega između. Ono što je vjerojatno danas istina, sutra se može dokazati kao laž odnosno kao lažna vijest.

Vremena straha i nesigurnosti u kojima se nalazimo pružaju plodno tlo za rast dezinformacija i lažnih vijesti. Lažne vijesti same po sebi mogu se opisati kao vrsta epidemije s kojom smo suočeni. Nakon što dođu u kontakt s javnošću, one će se nastaviti širiti dok ne bude potpuno izložene ili riješene.

Zanimljivo je kako trenutno u Hrvatskoj imamo ekspanziju odnosno naglo širenje vijesti vezanih za broj novooboljelih COVID-19, s obzirom na to da u posljednjih dva tjedna skoro da i nismo imali zaraženih osoba, i ljudi su počeli zaboravljati što se sve zbilo te tko je uspješno, a tko neuspješno vodio državu kroz krizu. Najednom, pred same izbore, uz velik broj novooboljelih i  vraćanja press konferencija imamo i vijesti poput izjave ministra koji ističe da je virus COVID-19 blaži, što kasnije znanstvenici strogo opovrgavaju i ističu ne slaganje jer ne postoji istraživanje koje tu tvrdnju potkrepljuje. Je li u pitanju lažno ili prikriveno izvještavanje  ili realno stanje, nažalost teško ćemo saznati.

Piše: Lucija Škrtić

Pratite nas

Prijavite se na naš newsletter!

Entuzijazmom i profesionalnošću stvaramo pravi put u komunikaciji onih koji VODE, onih koji INSPIRIRAJU, onih koji su spremni biti USPJEŠNI.