Koliko mesa treba kupiti za roštilj?

17 Studeni 2015

Iako se u rujnu svi već prisjećamo ljeta kao prošlog svršenog vremena, nadolazeći dani idealni su za produžetak sezone roštiljanja, a time i lijepih ljetnih sjećanja. Pri tome se često pitate koliko mesa treba kupiti za roštilj.

Prije svega, potrebno je obratiti pozornost na broj ljudi i dobnu skupinu za koju pripremate roštilj. Ako je u društvu manje djece, a više odraslih svakako će biti potrebno više mesa. Primjerice, nije isto dolaze li na roštilj samo žene, cijela navijačka ekipa ili pak radite klasičan obiteljski ručak. Ako je povod isključivo druženje uz roštilj, bez rekreacijskih aktivnosti na otvorenom, u tom slučaju trebat ćete nešto manje količine mesa. Ovo su samo neka od pitanja na koje bi trebali znati odgovor prije odlaska u kupovinu.

Normativi za količinu mesa po osobi

Normativ konzumacije mesa po osobi je 300 do 400 grama sirovog mesa, no važno je znati da tijekom pripreme ono gubi oko 30 posto svoje težine. U obzir se mora uzeti i vrsta mesa koja se roštilja – ako se radi o mesu bez kosti (poput ćevapa, pljeskavica, hamburgera, vratine ili ražnjića) onda bi količina mesa trebala biti 300 grama po osobi, a ako pripremate meso s kostima (kotleti) onda računajte na 400 grama.

Da bi sve prisutne oduševili roštiljem koji pripremate, odabir dodatnih namirnica uz roštilj je neizostavan. Povrće, osim što će osigurati različite okuse za svačija nepca, na tanjuru će pružiti pravo šarenilo boja. Tako primjerice, sa zapečenim grahom, krumpirom ili tikvicama nećete pogriješiti, a zelena salata, rajčica ili luk idealni su kao dodatan prilog roštilju. U slučaju dodatnih priloga, također morate računati da će se pojesti nešto manje mesa.

Koje se meso najčešće roštilja?

Sigurno se pitate i koje se meso najviše roštilja? Istraživanje na portalu “Volim meso” pokazalo je da je vratina meso koje se najviše roštilja, a odmah iza toga slijede ćevapčići i pljeskavice. Sve to možete pronaći u PIK Volim roštilj asortimanu, u modernim crnim pliticama koje se lako otvaraju. Prepoznatljiv PIK okus i širok izbor ćevapa, kobasica, pljeskavica, ražnjića i ostalih delicija zadovoljit će sve one željne dobrog roštilja i zabave.

Pratite nas

Prijavite se na naš newsletter!

Entuzijazmom i profesionalnošću stvaramo pravi put u komunikaciji onih koji VODE, onih koji INSPIRIRAJU, onih koji su spremni biti USPJEŠNI.