Biti praktikant u agenciji IMC

10 Listopad 2016

U agenciju IMC prijavio sam se za praksu kako bih iz prve ruke saznao kako je to raditi u struci, da naučim nešto novo iz prakse i vidim kakva je atmosfera rada u agencijama. S obzirom na to da studiram PR, malo sam se više informirao o agencijama u RH i tako saznao za agenciju IMC. Istraživanjem web stranice agencije odmah me ugodno iznenadila njihova lista klijenata i odlučio sam kako bi upravo ta agencija bila odlično mjesto za moje prve dodire s praksom odnosa s javnošću. Kako sam nekad mislio da ću svoju karijeru započeti u kompaniji nevezanoj za odnose s javnošću, to jest na strani klijenta, moje iskustvo rada u IMC-u bilo je iznenađujuće pozitivno te je u potpunosti promijenilo moje mišljenje o PR agencijama i njihovom radu.

Ono što me se najviše dojmilo u IMC-u, a mislim da je tako i u ostalim agencijama, je to da nisi vezan samo za jednog klijenta ili jednu organizaciju. U agenciji nikad ne znaš što će se dogoditi drugi dan, a to je ono što se meni sviđa. Svaki dan je novi izazov, nova prilika da dokažeš zašto si baš ti, a i tvoja agencija, najbolja opcija za klijenta.

Prije početka rada u agenciji IMC nisam znao što me točno čeka. Silno me zanimalo kako točno u praksi izgleda to što mi učimo na fakultetu i hoće li mi neki predmet ili neki savjet profesora pomoći u stvarnosti. Shvatio sam kako ipak nisam upisao krivi fakultet i da znanje koje dobijemo pomaže u praksi, ali ono znanje koje sam dobio u radu u agenciji IMC i savjete od svih u agenciji niti jedan faks ne može pružiti.

Ono što je meni osobno najbitnije, a što sam dobio iz mog rada u agenciji, je to da sad već otprilike znam gdje sebe vidim u budućnosti, to jest gdje bih htio započeti svoju profesionalnu karijeru, a to je sasvim sigurno u nekoj agenciji za odnose s javnošću. Jednostavno mi se sviđa taj dio da radim za više osoba ili organizacija, što sa sobom donosi mnogo prednosti, kao što su upoznavanje različitih ljudi te njihovih želja i potreba. Upoznajem se s različitim organizacijskim strukturama i načinima poslovanja, dok bi me rad za samo jednu organizaciju po mom mišljenju ograničio - ne bih bio toliko upoznat s time kako druge tvrtke rade, kakva im je struktura i slično.

PR agencije imaju širi krug rada od organizacija; svaka akcija prije zaposlenja u agenciji može utjecati na naš daljnji rad, kako pozitivno, tako i negativno. Svaka osoba koju smo u životu upoznali jednom može postati naš klijent, a ako je njeno iskustvo s nama negativno, ta osoba može odabrati da ne radi s našom agencijom upravo zbog tog negativnog iskustva.

Moj savjet za sve one koje zanima PR i koji su u prilici odraditi praksu je da tu praksu odrade u agenciji za PR. Svima onima koji očekuju da će odmah od početka kao praktikant biti glavni i dobivati teže zadatke preporučujem da počnu realno razmišljati jer ne čeka agencija samo vas da budete šef i vodite sve kao početnik. Pripremite se na mnogo posla i zadataka, kako jednostavnih, tako kasnije i onih malo složenijih i bitnijih. Treba shvatiti da će prilika kad tad doći, a onda je treba iskoristiti i pokazati da ste prava osoba za taj zadatak i opravdati povjerenje. Na praksi je meni osobno, a mislim i većini ostalih studenata, bitno da se cijelo vrijeme radi nešto, a ne da se sjedi na mjestu i gleda u strop. Iznimno je bitno kolege u agenciji pitati treba li im nešto - vi ste tu da njima pomognete i naučite nešto pa zato ne treba biti u strahu pitat nekoga treba li mu pomoć.

Sve u svemu, ovo je bilo jedno iskustvo koje neću tako lako zaboraviti jer sam puno toga naučio i shvatio. Ekipa koja radi u IMC-u me mnogo toga naučila i na tome im zahvaljujem. Da ne bi bilo kako je cijelo vrijeme u agenciji od 0 do 24 samo rad, rad, rad i rad, ima naravno trenutaka kad se i zafrkava, međusobno priča i šali jedan s drugim, što je po mom mišljenju jako bitno za dobrobit cijele radne atmosfere. Treba se tu i tamo malo nasmijati i opustiti s kolegama. Meni se toliko sviđalo na praksi da sam malo produžio svoj boravak u agenciji IMC, a očito sam se i ja njima barem malo ako su mi dopustili da ostanem dio njihova kolektiva i da od njih svaki dan učim nešto novo i korisno. 

Vedran Mlinarić, praktikant

Pratite nas

Prijavite se na naš newsletter!

Entuzijazmom i profesionalnošću stvaramo pravi put u komunikaciji onih koji VODE, onih koji INSPIRIRAJU, onih koji su spremni biti USPJEŠNI.